vrijdag 18 september 2009

Wie krijgt de hoofdprijs?


Uiteindelijk moet er gekozen worden. Welke boekverfilming krijgt morgen de Film by the Sea Award toegekend? Collega Ali Pankow neemt in de krant van vandaag al een voorschot op de uitslag.

Grote kanshebbers lijken: The other bank (regie George Ovashvili) en Le hérisson (regie Mona Achache). Beide voldoen aan de veel gehoorde criteria van de jury: een goed verhaal, dat goed wordt verteld en waar je persoonlijk door geraakt wordt.

Zo lijkt het dus te gaan draaien om een rijk Frans meisje met een brilletje of een arme, schele jongen in Georgië. De verhalen verschillen, maar vertellen beide dat de wereld gebaat is met het verwerpen van vooroordelen en met bekommeren om de medemens. Beide films hebben een jeugdige hoofdrolspeler, die de toeschouwer snel voor zich weet te winnen. In Le hérisson zet de 12-jarige Paloma zich af tegen de leegheid van haar rijke milieu. In The other bank is de kwetsbare, maar taaie Tedo met zijn moeder gevlucht voor de oorlog in Georgië. Het verhaal volgt hem op zijn zoektocht terug naar geborgenheid.

Ook de openingsfilm Precious (regie Lee Daniëls) behoort tot de kanshebbers. Het intense verhaal over een 16-jarige meisje in Harlem, dat door haar vader jarenlang is verkracht en door haar moeder wordt mishandeld, grijpt de toeschouwer stevig bij de strot.

Minder kans lijkt The other man (regie Richard Eyre) te maken op de juryprijs. De verrassende wending in deze film zou wel eens in het nadeel kunnen werken. Het verhaal heeft weliswaar humor en spanning, maar de keuzes doen wat geforceerd aan. Het aantal vragen waar regisseur Alain Resnais in Les herbes folles het publiek mee opzadelt lijkt te veel voor een Award-winnaar. Villa Amalia (regie Benoit Jacquot) en Un barrage contre le Pacifique (regie Rithy Panh) zijn overwegend autobiografische verhalen, waarin universele thema's (te) ver verborgen liggen. Beide films zullen het wel goed doen bij liefhebbers van die specifieke trage speelstijl van Isabelle Huppert. Ook de verhalen in Je l'aimais (regie: Zabou Breitman) en in de sfeerrijke film Un soir au club (regie Jean Achache) worden erg traag verteld. Terribly happy (regie Henrik Ruben Genz): spannend, fijn absurdistisch, maar zal niet beklijven. En The damned united? Fijne film met mix van branie en inkeer, maar geen winnaar.

0 reacties:

Een reactie posten

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP