Over veiligheid en kwaliteit
,,In 1953 was het gemakkelijk. Die dijken moesten zo hoog mogelijk. Nu zijn daar milieupunten bijgekomen. Hoe gaat u de urgentie van de aanpassingen van beleid uitleggen?'' Die vraag legde gesprekleidster Nelleke Noordervliet vrijdagmiddag voor aan gedeputeerde Frans Hamelink tijdens een gesprek aansluitend aan de vertoning van de film De Storm op initiatief van Stuurgroep Zuidwestelijke Delta.
Die stuurgroep houdt zich bezig met hoe om te gaan met water in de toekomst. Veiligheid staat daarbij nog steeds bovenaan, maar nu spelen ook het economisch gebruik en de zogeheten estuarien dynamiek (invloed van eb en vloed) mee in het beleid. Drie provincies, vier ministeries en vijf waterschappen hebben zitting in deze stuurgroep.
,,Ik heb het idee dat ons ten opzichte van de veiligheid ook veel angst wordt aangepraat. Er bestaat angst verkeerde beslissingen te nemen. Hoe denkt u de noodzaak van aangepast beleid, een soort tweede oplevering van de Deltawerken over te kunnen brengen?'', legde Noordervliet gedeputeerde Hamelink dus voor. ,,Veel overleg in het voortraject, voordat er definitieve besluiten worden genomen'', liet hij weten. Verder verwees Hamelink naar drie ontwikkelingen die de noodzaak tot aanpassing zichtbaar maken: De verslechtering van de waterkwaliteit in Krammer,Volkerak,Zoommeer; overlast blauwalgen in de Grevelingen en de aantasting van unieke zandplaten in de Oosterschelde. Veel voorlichting zal nodig zijn om specifiek bij de Zeeuwse burgers begrip te kweken, erkende de gedeputeerde.
Joost Schreijen, de ambtelijke baas van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, bepleit het aangaan van het gesprek met allen die hiermee te maken hebben. Volgens hem raakt het beleid van waterkwaliteit en alles wat daarbij hoort veel meer groeperingen dan menigeen denkt. Als voorbeeld noemde hij aanpak van blauwalgen. ,,Als we op Goeree-Overflakkee de waterkwaliteit verbeteren door middel van verzilting, krijgen we problemen met de zoetwatervoorziening in het Rijnmondgebied en zullen de tuinders in het Westland bezwaar maken. Dat betekent dat daar een oplossing voor moet komen. Maar laten we er in elk geval in alle openheid het gesprek over aangaan.''
De gesprekleidster stelde aan het slot van het gesprek vast dat het creƫren van een landelijk draagvlak voor nieuw beleid van omgaan met het water van groot belang is om uiteindelijk op politiek gebied besluiten te kunnen nemen, zonder dat iedereen naar de Raad van State rent.
0 reacties:
Een reactie posten