zondag 20 september 2009

Plussen en minpuntjes

Het zijn de laatste minuten van Film by the Sea 2009. De belans kan worden opgemaakt. Een mooie editie, deze elfde, zo kan zonder meer worden gezegd. Met een recordaantal bezoekers van 43.500 (en misschien nog wel iets hoger). Ter afsluiting heb ik de (al dan niet persoonlijke) hoogtepunten en enkele minpuntjes - let op het verkleinwoord - op een rij gezet.

PLUS
George Sluizer
'Sluizer? Dat is toch die man van Spoorloos? Konden ze niemand anders krijgen', was vooraf toch een beetje de teneur toen bekend werd dat George Sluizer de Lifetime Achievement Award zou krijgen. Maar wat een goede keuze bleek het te zijn. En wat een boeiende man, met een ongelooflijk levensverhaal (wie gaat die biografie schrijven?). Film by the Sea heeft duidelijk gemaakt hoe onterecht het is dat Sluizer in eigen land zo weinig bekend is en erkenning krijgt. En die toespraak van hem gisteravond was een onvergetelijk moment.
Programma
Er waren veel - meer dan 120 - films en veel goede films. Zoveel, dat het lastig was om goede keuzes te maken. En zo hoort het ook. Zelf heb ik minder films kunnen zien dan voorgaande jaren, maar er zaten genoeg memorabele bij, zoals The Storm in My Heart, Precious, The Other Bank, Moon en Le Hérisson.
Harbour Lights
Het 'havenprogramma' bleek een goede keus: pakweg twintig films - klassiek en recent - in een logisch verband geplaatst. Was echt een aanrader.
Organisatie
Opmerkelijk geolied dit jaar. Alles onder controle. Dat is een prestatie, bij zon'n complex evenement. Vrijwel alle films begonnen bijvoorbeeld op tijd.
Sfeer
Natuurlijk, vergeleken met Rotterdam of Utrecht is Film by the Sea klein, maar de sfeer is onvergelijkbaar. Meer dan elders vinden bezoekers, regisseurs en andere mensen in Vlissingen elkaar en smeedt de liefde voor de film nieuwe vriendschappen.
Duncan Jones
Britse regisseur, naar Vlissingen gehaald om zijn - sterke - film Moon te promoten. Uren aan één stuk journalisten te woord staan? Geen probleem voor Jones, die met een ongebreideld enthousiasme over (het ontstaan van) zijn film praatte en iedereen voor zich in nam. Mooi hoor, dat soort gedrevenheid.
Danny Vera
Uitstekende cd, mooie film en het leukste optreden van het festival. En dat allemaal binnen anderhalf uur gepresenteerd.

MIN
Opening
Hoe open je nu een internationaal filmfestival, met veel hoge gasten uit de filmwereld en andere bobo's? Film by the Sea slaat eigenlijk op dat punt al jaren de plank mis. Met de rodeloperceremonie is doorgaans weinig mis, maar de toespraken die daarna volgen zorgen vaak voor plaatsvervangende schaamte. Vorig jaar een dieptepunt met een soort sketch van burgemeester Dijkstra en commissaris van de koningin Peijs en dit jaar zouteloze speeches met veel bedankjes en een minister (Plasterk) die tot drie keer toe blunderde. Overigens krijgen alleen de gasten in zaal 1 dat mee, want de geluids- en beeldverbindingen met de andere zalen werken doorgaans toch niet.
Toiletten
Die waren al een ramp in CineCity: veel te weinig. De meeste toiletten bevinden zich achter de kaartcontrole en zijn dus niet toegankelijk na afloop, als de nood vaak het hoogst is. Bij de recente renovatie van de bioscoop is dat probleem niet aangepakt. Wel hebben ze een designerige uitstraling gekregen, met onhandige wastafels, spiegels die zo donker zijn dat je moeite moet doen om jezelf te zien en nerveus makende moderne handendrogers.
Kassa's
Vrijwel altijd was er maar één kassa open, ook als er diverse voorstellingen op het punt van beginnen stonden. Regelmatig lange rijen dus, die vaak ook traag vorderden.
Muziek
De concerten in het Deltatheater waren lang niet altijd een succes. De artiesten deden hun best, maar het publiek had er gewoon te weinig belangstelling voor, wilde liever praten over de film die ze net hadden gezien of over andere zaken.
De Storm
Dé film van het festival. Een grootse opening, maar de film zelf - hoe knap ook gemaakt - was uiteindelijk toch vooral een teleurstelling.

Lees verder...

Johanna ter Steege


Een verrassing gisteravond bij het Award Ceremony Dinner was dat actrice Johanna ter Steege, de hoofdrolspeelster van Spoorloos, de Lifetime Achievement Award uitreikte aan George Sluizer. Op de foto: de ontmoeting van de twee, voorafgaand aan het diner, voor het Deltatheater.

Het deftige diner werd bijgewoond door een groot aantal prominenten uit de filmwereld en vanuit Zeeland. Ook de ambassadeur van Georgië was present, met het oog op de film The Other Bank van de Georgische regisseur George Ovashvili, die was geselecteerd voor de competitie.


Lees verder...

Scarlett Fever wint Moviequiz


Het is niet echt een verrassing meer: team Scarlett Fever is ook nu weer winnaar geworden van de Moviequiz. Met een puntentotaal van 81 liet deze groep de nummers twee (team Usual Suspects met 62,5 punten) en drie (team De Vries & Co met 55 punten) achter zich. De troostprijs, vijf blikken boterbabbelaars was voor team Witnie. Scarlett Fever gaat voor de vierde keer met de enorme beker voor de winnaar naar huis.

De Moviequiz onder leiding van Jac. Goderie en René Mioch trok met twaalf teams dit keer opmerkelijk minder deelnemers dan voorgaande jaren. Voorheen deden er wel eens dertig teams mee en vorig jaar waren het er in elk geval nog twintig groepen. De organisatie beraadt zich wegens deze terugloop over nieuwe impulsen voor volgend jaar.
Vrijwel alle teams namen op volle sterkte van vijf spelers aan de Moviequiz delen. ,,Het is een kwestie van zoveel mogelijk verdeelde kennis inzetten’’, weten Betty Busink en Marjon Buuren. Zij speelden beiden al eerder mee en presenteerden zich nu met drie vrienden in het team Friends in een nieuwe samenstelling. Busink bezocht de afgelopen week ook tien films tijdens het festival en noemt Precious als haar absolute topper. Een dieptepunt vond ze de slotfilm 500 Days of Summer. ,,Zo’n flinterdun verhaaltje’’, vindt zij. Maar daar is haar teamgenote het dan weer helemaal niet mee eens. ,,Nee, ik vind het juist een fijne feel good movie’’, zegt Buuren.
De meeste teams hebben bij de start één doel gemeen: er voor zorgen dat de overwinning niet wéér naar het team Scarlett Fever gaat. ,,Die winnen echt altijd. Dat moet maar eens doorbroken worden’’, vinden veel deelnemers.,,Niet altijd hoor. We doen voor de vijfde keer mee. We hebben drie keer eerder gewonnen en zijn één keer tweede geworden’’, haast Marloes den Hoed zich te zeggen. Samen met Ralph van Zuuren vormt zij de vaste kern van dit team. De eerste keer vormden zij met z’n tweetjes een team en ook toen sleepten zij samen ondanks een breed deelnemersveld de overwinning binnen. De extra kennis binnen Scarlett Fever moet dit keer komen van de nieuwe teamleden: Erwin Kostense, Patty Walvis en Saskia den Hollander.
Halverwege de wedstrijd zijn ze albehoorlijk tevreden over het verloop. ,,Nou ja die audio-ronde valt wat tegen. We hebben er vijf van de tien goed. Maar dat is ook extra moeilijk’’, weet Kostense. ,,Filmmuziek doet je niet direct aan een filmtitel herinneren, maar eerder aan de sfeer van een bepaald genre films’’, luidt zijn toelichting.
In het verdere verloop van de tien vragenronden neemt het zelfvertrouwen binnen Scarlett Fever alleen maar toe. Terecht zo blijkt aan het slot van de Moviequiz.

Lees verder...

Prijzen, prijzen, prijzen


Het was een reeks aan prijzen die afgelopen avond in het Deltatheater werd uitgereikt, voor een gezelschap van een kleine driehonderd genodigden. De winnaars op een rij:
- Shooting Star Award (voor korte film van jonge cineasten): Susanne Opstal met Immutability
- Delta Young Talent Award (voor beste korte film van jonge cineasten): Joji Na met Flirt
- MovieSquad By the Sea Award (prijs jongerenjury): Andrew Lancaster met Accidents Happen
- PZC Award (beste boekverfilming van afgelopen seizoen): Martin Koolhoven met Oorlogswinter
- Lifetime Achievement Award (oeuvreprijs): George Sluizer
- Film by the Sea Award (juryprijs beste boekverfilming): Mona Achache met Le Hérisson

Meer filmjes zien? Zie 'Lees verder'




Lees verder...

Emoties rond film-awards

Filmmaker George Sluizer kreeg vanavond in Vlissingen de Lifetime Achievement Award van Film by the Sea 2009 aangeboden uit handen van actrice Johanna ter Steege.

Sluizer uitte in zijn dankwoord de hartekreet om ruimhartigere budgetten voor jonge, talentvolle cineasten. ,,Zij nemen de verantwoordelijkheid en de risico's met innovatieve ideëen te komen. Meet die niet direct aan alle regeltjes, maar honneer de inzet en de passie", aldus Sluizer. Hij betrok in zijn dankwoord vooral zijn vrouw Anne. Met zijn persoonlijke lofzang wist hij de hele zaal te ontroeren: ,,Ik ben niet altijd gemakkelijk. Zij weet mij altijd weer moed in te blazen. Jij ontroert mij Ann door al je generositeit en de eindeloze opoffering die jij je voor mij getroost. Als er iemand deze award verdient dan bij jij het wel. Daarom wil ik dit beeld direct aan jou doorgeven."

Zijn vrouw Anne Lordon bracht, ondanks haar eigen ontroering, op vaardige wijze de humor erin met: "Ik weet waarom hij dit doet. Die award is te zwaar voor hem om te dragen."

Lees verder...

  © Blogger template The Business Templates by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP